x
Türkiye'de ilk Resmi Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi açıldı
21.11.2013



Türkiye'nin İlk Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi











Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER tarafından açıldı.Türkiye'nin çeşitli yerlerinden çok sayıda davetlinin katıldığı törende açılış konuşmasında BATEM Müdürü Dr. Suat YILMAZ Enstitünün yaptığı çalışmalar hakkında genel bilgiler verirken bügüne kadar yapılan çalışmalarda 71 adet meyve çeşidi, 25 adet sebze çeşidi, 42 adet tarla bitkilerine ait çeşitler geliştirerek Türkiye tarımına kazandırdıklarını söyledi. Yılmaz konuşmasında 'BATEM'in yaptığı çalışmalar kıza zamanda sonuç vermiş olup 2006 yılından itibaren Türkiye'nin yurt dışına tohum ihraç eder konuma gelmiştir? dedi.

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç.Dr. Masum BURAK konuşmasında, dışa bağımlılığın ortadan kalması için tarımın olmazsa olmazı olan AR-GE çalışmalarına Tarım ve Köyişleri Bakanlığının özellikle önem verdiğini ve bu konularda büyük bütçeler ayrıldığını belirtti. Bu kapsamda Araştırma Enstitülerinin bünyelerinde AR-GE merkezlerinin kurulmaya başlandığını söyleyen Burak, BATEM'de açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi?nin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarında söz alan Prof.Dr. İ.Adnan SARAÇOĞLU, Türkiyenin son yıllarda kendi tohumunu kendi üretir konuma geldiğini söyledi. Osmanlının zengin otacı kültürünün yüzyıllar boyu şifa dağıttığını fakat son 60-70 yıldır bu kültürün kocakarı ilaçları diyerek unutturulmak istendiğini söyledi. Saraçoğlu  ' çok şükür ki 5-6 yıldır artık bu otların her birisinin bir ismi, bir yetiştirme tekniği ve kullanım alanları var. Tarım bakanlığı artık otları değil Tıbbi ve Aromatik Bitkileri yetiştirmektedir' diyerek bu konudan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Açılışta söz alan Antalya Valisi Dr. Ahmet ALTIPARMAK, Antalya'ya yeni atandığını ve buranın Tarım potansiyelinin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Antalya'ya atandığında BATEM hakkında bilgi aldığını burada sadece 90 tane Mühendis çalışmasına rağmen, BATEM'in geliştirdiği çeşitlerin ortada olduğu ve başarılarının inkar edilemeyeceğini belirtti. Bu merkezlerin Türkiye Çiftçisine büyük katkılar sağlayacağını söyleyen Altıparmak Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin bu sayede nasıl yetiştirileceğinin de öğrenileceğini belirtti. Vali Altıparmak Antalya'da Tarım aleyhine gelişecek olan hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceklerini özellikle vurguladı.

Açılışta son olarak söz alan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER BATEM'de açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi sayesinde Türkiye'nin 25 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitki pazarından daha çok pay alacağını söyledi.

Sayın Eker, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nin toplam 25 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitki pazarından Türkiye'nin daha çok pay almasını sağlayacak bir merkez olacağını vurguladı. Eker, Türkiye'nin şu anda işlenmemiş tıbbi ve aromatik bitkiler ihraç ederek bu pazardan pay almaya çalıştığını hatırlattı.

Tesis sayesinde bitkilerin çok daha yüksek bir değere kavuşturulacağını anlatan Eker, 'Merkezin kurulması için 1 milyon 400 bin TL harcandı. Merkezde 364 metrekarelik alanda laboratuvar ve depolama bölümlerinin bulunuyor.' dedi.

Türkiye'nin bitkisel olarak zengin bir ülke olduğuna değinen Eker, Antalya'nın bitki çeşitliliğinin tarih çeşitliliğini de sağladığını kaydetti. Bütün Avrupa kıtasındaki endemik bitki türü sayısının 2 bin 400 olduğunu belirten Eker, Türkiye'de ise bu rakamın 3 bin 905 olduğunu söyledi.

Eker, tıbbi ve aromatik bitkilerin, ilaç, kozmetik, kimya ve zirai mücadele sektörlerinde kullanıldığına belirtti.

Dünya nüfusunun yüzde 64'ünün bitkileri tedavi amaçlı kullandığını anlatan Eker, dünya genelinde kullanılan ilaçların yüzde 25'inin bitkilerden yapıldığını ifade etti.

Bitkilerin sadece sağlık sektöründe kullanılmadığını kaydeden Eker, dünya genelinde 24 milyar dolarlık tıbbi bitki pazarının bulunduğunu belirtti. Eker, 'Dünyada 4 bini yaygın olarak kullanılan 20 bin civarında tıbbi bitki var. Türkiye'de de bu bitkilerin çoğu var. Biz şimdi bilimsel metotları da kullanarak bu bitkilerin insanlığın kullanımına açılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu merkezin amacı budur.' şeklinde konuştu.



T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.