x
Sağlığına önem veren bu programı kaçırmasın
08.07.2014


Sağlığına önem veren bu programı kaçırmasın

08.07.2014
Sabah Gazetesi
Aslı ÖRNEK

Hafta sonları A Haber'de yayınlanan 'Hayat Kürleri' isimli program, sağlıklı yaşam tutkunlarını ekran başına çağırıyor. Programı sunan İbrahim Saraçoğlu ile hem sağlık sırlarını, hem de programını konuştuk...

 Programınızı hiç izlemeyen birine nasıl anlatırsınız? 

Avrupalı bir lise öğrencisi ile doğaya çıktığınızda, size en az 20 tane bitkinin adını sayar. Bizde ise, bırakın lise eğitimi almış bir kişiyi üniversite bitirmiş birine 'Bu ne bitkisi?' diye sorduğunuzda size vereceği cevap çok basittir; 'ot' diyecektir. Bu bizim acı gerçeğimizdir. Anadolu topraklarının bitki örtüsü, tüm dünyada benzersiz. Öyle bölgelerimiz var ki; en az 80 çeşit armut, 35 çeşit elma, 20 çeşit erik türünü aynı vadinin içerisinde görebiliyorsunuz. Anlayacağınız, Türkiye aslında bir doğal ürün cenneti ve onun kıymetini bilmek gerekiyor. Biz de elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışıyoruz. 


ÜÇ KÜRLE ÇOK SAĞLIKLIYIM 

 Hastalandığınızda ilaç kullanıyor musunuz yoksa doğal bitkisel yöntemleri mi tercih ediyorsunuz? 
Bir yıl boyunca uyguladığım kürler var. Özellikte üç tane kürüm var ki; bu kürleri bir yıl içerisinde mutlaka en az iki kez uygularım. Bu kürler benim vazgeçilmezlerim: Maydanoz-limon, lahana ve bir aylık karabaş çayı kürü. Tabii ki, tere kürü de benim vazgeçilmezlerim arasında. Kış aylarında adaçayı gargarasını uygularım. Yaşıma bağlı olarak dönem dönem uyguladığım önleyici ve koruyucu kürlerim de var. Şükürler olsun ki hastalandığımı hatırlamıyorum. 


 Programızında sağlıkla ilgili önemli bilgiler veriyorsunuz. Size gelen eleştiriler nasıl?
Yaklaşık iki saatlik bir program 'Hayat Kürleri'. Çok fazla e-posta ve tweet geliyor. Tüm sorulara aynı program içerisinde cevap vermek imkansız. Bazen sorularını cevaplayamadığımız izleyicilerimiz, eleştiriyorlar. Her izleyicinin sorusu tabii ki önemli ancak zaman kısıtlı olduğundan bir sonraki programda cevaplayabiliyorum. Ayrıca programda kür tariflerini verirken, yavaş anlatılması isteniyor. Bu da soru-cevap sayısını olumsuz etkiliyor. Programın izlenme oranı beni memnun ediyor. Çünkü tekrarları bile 100 binin üzerinde seyrediliyor. 


DOĞAYI TANIMAK İSTEYENE... 

 Programa gösterilen bu ilgiyi siz neye bağlıyorsunuz? 
Yaklaşık 20 yıldan beri Türkiye'de görsel ve yazılı basın üzerinden insanlara bilgi aktarıyorum. Programlarımızın izlenme oranının giderek yükselmesinin arkasında yatan neden; bence ağız propagandası. Önerdiğim kürden şifa bulan insanlar, bunu bir başkasına anlatıyor. Bu sayede izleyici sayımız giderek artıyor. Bu durum beni memnun ediyor. 


 Bu programı A haber izleyicileri niçin izlemeli? 
Eğer doğayı tanımak istiyor ve sağlığınıza önem veriyorsanız, 'Hayat Kürleri'ni izlemenizi öneririm. Ayrıca son 10 yıldır tüm dünya, doğal olanı arar oldu. Hep kul hakkından bahsedilir ama bir de doğa hakkı diye bir şey var. Doğal olanın faydalarını öğrenmek isteyenlerin yanı sıra kendilerini hastalıklara karşı nasıl korumaları gerektiğini öğrenmek isteyenlerin de bizi takip etmesini öneririm. 


TERE BENİM HAYATIMIN VAZGEÇİLMEZ BİTKİSİ

 En çok yararlandığınız bitki hangisi? Takipçileriniz hangi bitkileri sofralarından eksik etmesin, neden? 
Tere, keçiboynuzu pekmezi, brokoli, kuşburnu çayı ve dönem dönem siyah hardal tohumu. Ancak tere benim vazgeçilmezlerim arasında. Yıllar önce kitabımda tere ile ilgili ayrı bir bölüm açmıştım. Amerika Birleşik Devletleri'nde geçtiğimiz hafta başında; tere tüm sebzelerin içerisinde yararları bakımından birinci sırada yer aldı. Bu araştırma sonuçlarının aynısını yıllar önce kitabımda yazmıştım. Onlar yeni keşfediyorlar. 


İZLEYİCİNİN SORULARI ÖNEMLİ 

Programda işleyeceğiniz konulara nasıl karar veriyorsunuz? 
Bu iki şekilde oluyor. Birincisi yeni bir araştırma sonucu elde etmişsem, bir an önce izleyicinin yararlanması için hemen yayına hazırlıyorum. Çünkü bilgi saklamayı sevmiyorum. Eğer bilgi saklarsam bereketin kaçacağına inanıyorum. Ancak önem derecesine göre eğer patentlemem gereken bir sonuç elde etmişsem, önce patentine baş vurup sonra izleyici ile paylaşıyorum. İkincisi ise, programın konusunu izleyicilerden gelen soruların içeriğine göre belirliyorum. 



T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.